2010. május 12., szerda

Rebarbarás articsókás pite


Az egész azzal kezdődött, hogy hirtelen felindulásból vettem két articsókát- ez a mennyiség körülbelül semmire se jó, de nem volt több a zöldségesnél -, aztán jött az ötlet, hátha összebarátkoznak a rebarbarával.

Az articsóka tisztítására itt egy remek kis útmutató, képekkel.

Gonosz egy növény ez az articsóka, mert igencsak meg kell érte küzdeni, nyerünk egy jó nagy szemétkupacot két kis darabkáért cserébe...:) de megéri! Igazi ínyencség.Így utólag bevallva, merész ötlet volt az articsókát süteménybe tenni (eddig csak sósan ettem, salátában, pizzafeltétként, stb.), de mivel sosem rettentem vissza a "kihívásoktól", már ha ez annak nevezhető, kipróbáltam. Működött. Egy morzsa sem maradt belőle. Az articsóka pikánssága, a rebarbara savanykás íze és az édes-krémes-porhanyós sütemény remek párost...illteve triót alkot.
Ha valaki netán élete végéig tartó távoltartást fogadott az articsókával, esetleg gyengébbek az idegei (a tisztítás miatt) kihagyhatja, önmagában rebarbarával is mennyei.
Hozzávalók:
A tésztához:
7, 5 dkg vaj
15 dkg barnacukor (nálam demerara)
csipet só
2 tojás
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 tk. sütőpor
Tetejére:
400 gr rebarbara
2 articsóka
2 tojás
2 ek. tejföl
2 dl tejszín
2 ek barnacukor


Az articsókát tisztítjuk, a szívrészét kisebb darabokra vágjuk, majd azonnal citromos vízbe dobjuk, mert nagyon gyorsan megbarnul. A rebarbarát megmossuk, fejrészét és a szárának az alsó, fás részét levágjuk, majd kb. 1,5 cm-es csinos kis darabokra vágjuk.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra (légkeverés), 180 fokra (gázsütő).
A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a 2 tojást, pici sót, a lisztet, a keményítőt, a sütőport és egy 26 cm-es kivajazott tortaforbában vagy jó magas peremű pitetálban eloszlatjuk.
A tészta tetején elrendezzük a rebarbarát és az articsókát, majd 35 percig sütjük a sütő 2. rácsán.
Egy tálban elkeverjük a tejfölt, 2 tojást, cukrot, tejszínt, majd 35 perc múlva ráöntjük a torta tetejére és további 30 percig sütjük. Ezalatt a tejszínes "sodónk" is szépen megsül.
A még forró pitét megszórjuk 2 ek barnacukorral (elhagyható).
Lehűtve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails