2010. október 30., szombat

Morzsatorta, müzlitorta, vagy mi


Azzal akaram kezdeni ezt a bejegyzést, hogy "Előrebocsátom, ez a sütike a férfiaknak nem fog ízleni, mivel ha megtudják, hogy müzlialap, magok, teljes kiőrlésű liszt és hasonlók vannak benne, nagyon messzire elmenekülnek. Azoknak ajánlom, akik szeretik a magvas-gyümölcsös, nem túl édes, egészséges cumókat."

Visszavonom. ( 2 szelet ment le egymás után.:p)

Az egész ott kezdődött, hogy ki akartam próbálni a körtepiténél már korábban említett Blikk Nők konyhája c. újságban lévő "kanadai almás pite" receptet. Mivel a pitesütési láz még mindig tart, a recept éppen kapóra jött (volna).  Nem tudom, a szerkesztők honnan szedik a recepteket, de itt-ott becsúszott egy-két hiba, itt is.

Aki nem kezdő a sütés-főzés területén, simán kiszúrja, hogy x mennyiségű puha vaj, majdnem ugyanannyi juharszirup, 3 tojás, elhanyagolható mennyiségű liszt és kicsit több zabpehely egyvelegéből kevert (és nem gyúrt) tészta lesz, amit nemigen lehet a "tortaforma aljába nyomkodni", ahogyan a recept szól, a maradék tésztát pedig a tetejére "tépkedni". Talán zabpehely helyet zabkorpát akartak írni??? Azzal el tudom képzelni, hogy omlós tészta jellegű képződményt kapunk. Ezzel csak az a baj, ha az újság olyan kezdő háziasszony kezébe kerül, aki itt elakad, feladja és rosszabb esetben az egész kulimászt kiönti a kukába.



Nos, így született a "müzlitorta", ami kicsit olyan "crumble"-ös lett. Fogyasztását leginkább kanállal javaslom, nagyon finom, de kicsit morzsalékos. :)




Hozzávalók egy 18 cm-es pitetálhoz vagy tortaformához (a mennyiségek értelemszerűen arányosan növelhetők nagyobb tortaforma esetén, másfélszeresen)

A tésztához:
10 dkg puha vaj
5 dkg méz
2 tojás
3 dkg teljes kiőrlésű liszt
8 dkg natúr müzli (zabpehely, rozspehely, árpapehely, búzapehely, tönkölybúzapehely, lenmag, tökmag keverék) vagy zabpehely simán önmagában
15 g búzakorpa
2 csapott mokkáskanál sütőpor (lehetőleg foszfátmentes)
Tetejére:
2 alma
3 dkg aszalt vörösáfonya
3 dkg dió

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A vörösáfonyát meleg vízbe áztatjuk (éppen csak ellepje).

A vajat elkeverjük a mézzel, majd kézi habverővel egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután hozzáadjuk a búzakorpát, a lisztet, a sütőport és a müzlikeveréket.

Kivajazzuk és lisztezzük a pitetálat és a masszát belesimítjuk. A tetejére csak úgy rusztikusan rádobáljuk a kockára vágott almát, a durvára vágott diót és az előzőleg lecsöpögtetett aszalt áfonyát.

40 percig sütjük. Melegen is fogyasztható (kanállal :) ) hűlve jobban lehet szeletelni.

Egy szelet/adag 228 kCal-t tartalmaz.

Tipp: szuffléformában is elképzelhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails