2011. március 8., kedd

Levendulafagylalt vaníliával és rózsavízzel


Gyerekkorom óta imádom a fagyit. Apával ketten tartjuk a fagyievési rekordot családon belül (8 gömb :P), bár a gyorsaságot illetve mindig ő nyer.

Oh, azok a gyermekévek...amikor még kb. csak a csoki-vanília-puncs trió volt a választék, kiegészülve néha olyan különlegességekkel, mint pl. pisztácia.

(Apropó pisztácia,  hogy egy klasszikust idézzek:
"- Te! Adj már nekem is egy tölcsért!
- Tutti-frutti, karamell, vanília.
- Pisztácia.
- A pisztácia kifogyott. Van vanília, tutti-frutti, karamell, rumosdió, kávé.
- Oké. Akkor legyen vanília pisztáciával.
- A pisztácia kifogyott. Van vanília, karamell, tutti-frutti, rumosdió és kávé.
- Oké. Akkor legyen mondjuk tiszta csokoládé egy kis pisztáciával.
- Mondd, Te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt.
....
-Akkor mondjuk legyen egy kicsi mindből. ...Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát!")

Szóval a fagyi mindig, minden mennyiségben jöhet, ha hideg van, ha meleg, bár a tavasz sajnos még várat magára. Házilag nem egy nagy ördöngősség fagyit készíteni, a hűtést leszámítva hamar készen is van. A levendulafagyi további előnye, hogy ilyet boltban nem is lehet kapni. Érdemes kipróbálni, mert különleges és nagyon finom.


Hozzávalók 8 dl fagylalthoz:

2 tojássárgája
2 dl tej
4 dl tejszín
10-12 dkg cukor
1 vaníliarúd
125 g mascarpone
5 ág friss levendula vagy 2 tk szárított levendula 
1 ek rózsavíz (elhagyható) 

Elkészítés:

A tejet és a tejszínt lábosba öntjük, beleszórjuk a levendulát, a vaníliarúd kikapart magját és a vaníliarudat, majd éppen csak felforraljuk. Lefedve langyosra hűtjük, majd leszűrjük.

A tojássárgákat jó habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és azzal is jól elmixeljük. A tojásos keveréket lassan belecsurgatjuk a tejszínes tejbe és lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Híg pudingszerű massza lesz belőle, olyasmi, mint egy sűrű madártej. Hozzáadjuk a rózsavizet is.

Műanyag edénybe öntjük, teljesen kihűtjük, majd lefedve fagyasztóba tesszük. (Nyilván, ha van fagyigépünk azzal készítsük. Nekem nincs.) 1-2 óra elteltével (mikor már dermedni kezd) fél órás szünetekkel 3-4 alkalommal alaposan keverjük át. Krémes, lágy fagylalt lesz belőle. Tálalás előtt érdemes szomahőmérsékleten tartani egy darabig, hogy szépen adagolható és kellemes állagú legyen.

6 megjegyzés:

  1. Bud Spencer, Terence Hill:-))))
    A fagyi nagyon klassz!:-))

    VálaszTörlés
  2. Bonbonmánia: az egyik kedvenc filmjelenetem, a fagyiról mindig ez jut eszembe:)))

    VálaszTörlés
  3. A Sárga Borházban hideg meggylevesbe raktuk - egyfajta levesbetétként - a levendula fagyit (a PacoJet-es verziót, ami egyszerű angolkrémbe főzött levendulával készül). A meggyleves Ramsay után szabadon tisztán cukorsziruppal csináltuk, minimális fahéjjal. Az összhatás fantasztikus volt. Talán idén nyáron újra étlapra teszi Főnök.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Novca, a főzősulinkban a séf is paco jettel készíti a különféle fagyikat (pl. chilit is, na az valami isteni), nekem sajna nincs otthon paco jetem (vajon miért ? :D)

    VálaszTörlés
  5. Ööö ... hogyhogy nincs?! Alapvető konyhai eszköz! :-)))
    Az a PacoJet-es chili recept érdekelne, ha a Kolléga Úr nem titkolja túlságosan.

    VálaszTörlés
  6. Alapvető, csak ne lenne ilyen marha drága:D annyira nem titkos, tudtommal valami szaklapban is megjelent, majd rákérdezek. Ha nem titkos, itt majd megosztom.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails