2011. november 6., vasárnap

10 perces keksz


Mert tényleg 10 perc. És az eredmény egy kívül szilárd, ámde belül szaftos igazi cookie, most egy kis naranccsal, talán mert már kezdek karácsonyi hangulatba lendülni. Sőt, egy kis őrölt gyömbért, pici szegfűszeget is csempészhetünk bele, hogy fokozzuk a télies jellegét.
Érdemes belőle nagyobb mennyiséget készíteni, ugyanis nagyon hamar elfogy (viszont ha megálljuk, hogy ne együk meg, sokáig eláll.) 

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
100 g vaj (semmiképpen sem margarin)
135 g finomítatlan nádcukor
1 tojás
175 g liszt
40 g keserű csokoládé megolvasztva
1 ek olaj
100 g magas kakótartalmú narancsos étcsokoládé feldarabolva
30 g orangeat (kandírozott narancshéj)
1 csapott  tk sütőpor


Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Mire bemelegedik a sütő, el is készülünk mindennel.

A 40 g sima csokoládét egy evőkanál olajjal kis lángon megolvasztjuk, félretesszük.

A nagyon lágy, szobahőmérsékletű vajat mixerrel jó habosra keverjük a cukorral,és a tojással, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és alaposan elkeverjük. Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet és határozott mozdulatokkal, míg a tészta összeáll, egyneművé dolgozzuk egy fakanál vagy lapát segítségével (túlkeverni nem szabad.) Végül beleszórjuk az aprított csokoládét és a kandírozott narancshéjat, átkeverjük.

Egy nagyobb teáskanál segítségével (vagy a kezünkkel) sütőpapírral bélelt tepsire adagoljuk (egy nagy tepsin 12 db fér el-hagyjunk ki helyet közöttük, mert sütés közben kissé megnőnek) kicsit lelapítjuk és 6, maximum 8 percig sütjük (akkor jó, mikor a teteje már nem fényes.)

Megvárjuk, míg kihűl és csak akkor emeljük le a tepsiről.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails