2012. december 9., vasárnap

Gesztenyével töltött szárnyasrolád sütőtökzselés puliszkával



Gondolom, Ti is úgy vagytok vele, hogy az a legjobb karácsonyi menü, amivel előre is el lehet készülni, aztán tálalás előtt mindössze fél órát vesz igénybe az elkészítés. 


Most egy ilyen főételt hoztam, mégpedig egy finom gesztenyekrémmel töltött pulykaroládot, hozzá sütőtökzselés polentát és kéksajtmártást. Utóbbi kivételével, amit frissen kell készíteni, az összes többivel akár 2 nappal előtte is előkészülhetünk, hűtőben semmi baja nem lesz. Ugye, milyen szuper?

8 adagra
1 kg pulykamell filé (helyettesíthető csirkemellel is, de a pulykamellel egyszerűbb dolgozni a formája miatt)

20 dkg főtt, tisztított szelídgesztenye

2 db zsemle

1 tojás

fél dl tejszín

friss kakukkfű (3-4 ág lemorzsolva)



A pulykamell filéből 4 egyforma szeletet vágunk. Klopfoljuk, sózzuk, fehérborssal hintjük. 

A maradék (leesett) húst (kb. 10-15 dkg) pépesítjük és a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlével, ledarált gesztenyével, tejszínnel, tojással, fűszerekkel jól kikeverjük. 

Fogunk egy darab alufóliát, amire egy darab folpackot helyezünk, ezt megsózzuk. Ráhelyezünk egy hússzeletet. (Tipp: ha nem szabályos a hússzelet, nyugodtan lehet "toldozni", a túllógó részt levágni és oda pótolni, ahol kevesebb van. Sütés közben úgyis összeforrnak a darabok. A lényeg, hogy kb. téglalap alakú legyen a szelet.) 
A püréből ujjnyi vastag réteget felkenünk a pulyamell szeletre, majd a folpack segítségével feltekerjük (mint a piskótatekercset). A folpack egyébként azért kell, mert azzal könnyebb tekerni, mint az alufóliával, hiszen puha az anyaga, de aki nagyon ügyes, simán alufólia segítségével is feltekerheti, de akkor az alufólia dupla rétegben legyen.  A többi hússzelettel ugyanígy járunk el. Ha marad esetleg töltelék, azt betekerhetjük henger alakban folpackba és megsüthetjük a húsokkal. Isteni finom magában is.

A folpack fólia végét elcsavarjuk, majd a roládot szorosan beletekerjük az alufóliába és a végeit elcsavarjuk, mint a szaloncukrot. A tekercseket kiolajozott tepsibe tesszük és alacsony hőfokon, kb. 130 fokos sütőben 35-40 percig készre gőzöljük. (a tő aljába tegyünk egy forró vízzel teli tepsit)
 Ha kihűlt, a fóliákból kivesszük, és serpenyőben kevés olajon minden oldalát átpirítjuk, majd 100 fokos sütőben átmelegítjük. Ujjnyi szeletekre vágjuk.
Ha csak később szeretnénk tálalni, ne bontsuk ki, a fóliába csavarva hűtőben 1-2 napig simán eláll. 
 

Polenta:

250 g kukoricadara

1 l víz vagy alaplé

1 ek só

diónyi vaj



A vizet a sóval felforraljuk. A hőmérsékletet lejjebb vesszük és a kukoricadarát lassan beleöntjük a gyöngyöző vízbe, közben folyamatosan keverjük. És most jön a trükk. Kész! Nem kell órákig állni felette, kavargatni naphosszat, nem, a forró víz elvégzi a dolgát, a dara megszívja magát és gyakorlatilag magától elkészül.
Egy megfelelő méretű tepsit kivajazunk, és beleöntjük a forró kását (kb. 2 ujjnyi vastag legyen a kása). Ha megdermedt, kerek kiszúróval pogácsákat szaggatunk belőle. Tálalás előtt sütőben vagy serpenyőben kevés vajon megpirítjuk/átmelegítjük.


Ez is eláll hűtőben, semmi romlandó nincs benne.


Sütőtökzselé:

500 g sült sütőtök tisztán mérve

1,5 dl tejszín

10 g zselatin

só, őrölt szerecsendió



A zselatint kis tejszínnel csomómentesre keverjük, majd a többi tejszínt is hozzáadva összemelegítjük. A sütőtökvelőt pépesítjük, majd a langyosra hűlt zselatinos tejszínt hozzáadjuk. Egy megfelelő méretű tepsit folpackkal kibélelünk és beleöntjük a masszát. Hűtőben kidermesztjük, majd akkora méretű kerek kiszúróval, mint a polentát, pogácsákat szaggatunk belőle. Tálaláskor a polentekorong tetejére helyezzük.



Kéksajtmártás:

5 dkg vaj
2 dl tejszín
fehérbors, só
10 dkg roquefort vagy gorgonzola



A vajat serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a tejszínt, belemorzsoljuk a sajtot és pár perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. Ha szükséges,sóval utánízesítjük.


1 megjegyzés:

  1. Sürgős kölcsönre van szüksége? Személyi kölcsönt adunk? Vállalkozási kölcsönök? Lakáshitelek? Mezőgazdasági hitelek? Oktatási hitelek? Betéti konszolidációs kölcsönök? Teherautó kölcsönök? Autókölcsönök? Szállodai kölcsönök? Hitelek refinanszírozása? és még több iskolai kölcsön? Kezdő hitelek? .2% kamattal kínáljuk! Vegye fel velünk a kapcsolatot: (richardcosmos5@gmail.com)

    Hitel ajánlat

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails